ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
ISO 45001 İş Sağlığı Güvenliği
ISO 27001 Nedir

SA 8000 Standardı

S.A 8000 / ISO 26000, Uluslararası Sosyal Sorumluluk (SAI) tarafından meydana getirilmiştir ve küresel anlamda  en fazla kabul gören milletler arası iş sahası standardı şeklinde görülmektedir. Bu Standart Dünya çapında her hacimdeki firmaya uygulanabilir.

Sosyal Sorumluluk Standardı, hizmet yada  üretim aşamalarının, insan haklarının gereği olan değerlere uygun bir ağ çatısı altında işlediğini ölçümler. S.A 8000 üretim sektörü ile daha çok alakalıdır  ve analizleri ISO 9000 ve ISO 14000’de olduğu gibi yalnız aşama  yerinde değil, aynı süreçte  çalışanlar, paydaşlar  ve alakalı diğer kesimler  ile görüşmeleri ve işleyiş sahası  dışında ihtiyaç  olan yerlerin ziyaretlerini de içine almaktadır. Ayrıca güvenlik ve sağlık şartlarının  tesis haline getirildiği; personellerin yaşlarının çalışma şartlarına  uygun olduğunu ve personelleri zor kullanarak çalıştırmanın yapılmadığını garanti altına almalıdır. Cinsiyet, ırk, din gibi sosyal ayrımcılığa konu faaliyetlerin olmadığını; fiyatlandırmada farklılık yapılmadığı ve yeterli miktarda  ücretin verildiğini; çalışma şartlarına ve mesai saatlerine uygun bir biçimde  çalışıldığını; örgütlenme ve toplu sözleşme hakkının uygulandığını  sistemli olarak garanti  altına almaktadır.

Günümüzdeki şartlarda firmalar yükselen bir biçimde genel kamuoyunun, müşterilerin, resmi kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının etkisi altındadır. Bu gruplar, ISO 9001 Kalite Yönetim ağı ile garanti altına alınmış kaliteli ve uygun ücretteki ürün/hizmet sunumunun dışında, firmaları, ürün yada hizmeti imal ederken çevreye saygı duymaları, iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı tedbirleri almaları ve sosyal sorumluluklarını uygulamaları şeklinde zorlamaktadır.

 

SA 8000 Standardının 9 Ana maddesi bulunmaktadır.

» Çocuk çalışanlar

» Mecburi çalışma. Mecburi işçilik

» Güvenlik ve Sağlık

» Toplu anlaşma hakkı

» Ayrıştırma

» Disiplin Faaliyetleri